Monday, October 5, 2015

Rawatan Sedut Kahak for my lil Princess #BabyDH

assalammualaikum ^_^

dear diaries,

Dzandra Humaira dah hampir seminggu diserang Selesema & Batuk. Sampai demam2 dek kerana batuk. Kesian tgk baby kena selesama & batuk ni. Kita yg dewasa ni pun tak selesa apatah lagi baby kan. T______T

Aku tak sampai hati betul tgk anak sakit. Risau je sepanjang masa. Mak mana yg tak risau kan tgk anak tak sihat. Maira asyik nak melekap je. Muka pun moody je, tak nak senyum langsung. Sian anak mummy ye.

Kat rumah pun kami suami isteri ada buat rawatan steam dgn teknik percussion hampir setiap hari, pagi & malam. Ada arh keluar hingus kahak, tapi still ada lagi tinggal and dapat dengar dekat dada Maira time dia tidur.

So semalam, kami decide nak pergi klinik utk buat Rawatan Sedut Kahak. Tak tahan dah nak tgk dia malam tak lena tidur. After googling and tanya pendapat org. Kami pergi buat rawatan ni kat Klinik Wangsa @ Dr Nadir Khan. Korang try google and search nama doctor ni, kemain famous habis dia dengan rawatan yg dia provide tu.

While waiting no giliran
**Awat aku rasa gambnar ni gelap semacam je.
Muka Maira yang tak sudi nak wefie dgn mummy
Klinik buka pukul 9pg. Pukul 8.30pg kami dh terpacak dpn klinik. Itu pun dh ramai orang beratur dpn klinik. Kami dapat angka giliran No 9. Agk2 pukul berapa yg No.1 plak ye. haha :)
Masa tengah tunggu giliran, kami dapat dgr budak/baby kat dalam bilik rawatan menangis melalak2. Aku dh cuak habis dh time tu. Siap ajak En Suami balik sebab tak sanggup kang Maira ni menangis.
Tapi fikir balik, nak anak menangis sekejap ke or tgk anak tak sihat lebih lama.

Hampir sejam lebih menunggu, giliran kami pun sampai utk dpt kan rawatan. Masa Dr Nadir tu explain, we feel comfortable and faham lah dgn apa yang cuba Dr sampaikan. Sebab kadang-kadang time kita jumpa Dr lain, sometime kita tak paham apa yang diorang terangkan tambah2 guna bahasa Dr diorg tu. Diorg igt kita ni akan paham ke apa dgn segala term yg diorg cuba sampaikan?. Tapi Dr Nadir, explain guna bahasa yang senang paham arh utk org yg sendu mcm aku ni tak reti sgt term-term Dr ni.

Dr Nadir ni akan tanya mcm mana sejarah beranak. Normal ke Czer ke. Sbb pe Czer, berapa lama dalam labour room. Aku igt kan mmg dia akan tnya utk record ke apa. Rupanya mmg ada kaitan dgn selesama & batuk anak. Orang yang beranak Czer lebih senang dijangkiti Kahak sebab effect dr Ubat Bius yang membuat kahak / air ketuban baby pekat masa lahir. So bila proses bersihkan dan buang kahak / air dr mulut baby masa lahir tu tak cukup bersih so akan membuatkan kahak tu terkumpul lebih banyak tu yang senang kena batuk & selesama tu. Dr Nadir bg choice utk ambil ubat shj dulu or terus buat rawatan sedut kahak. Since mmg dh dtg and kami pun decide utk terus buat rawatan.

1st Step - Nebulizer Steamer.

Masa buat ni Maira tak lah menangis beriya sgt. Just dia tak selesa je. Sampai terbatuk-batuk dibuatnya. Neb ni utk cairkan kahak dulu. Buat dalam 15 min mcm tu. Sampai satu patient budak lain lalu dpn Maira menangis meronta-ronta, dia pun ikut menangis jgk. Eheh Maira ni boleh pula mcm tu. Hati aku dah tak keruan dh masa tu. Berdoa je byk2 dalam hati. Fikir utk anak sihat je.

2nd Step - Tepukan Percussion.
Dr Nadir cakap, nanti kat rumah rajin- kan diri utk buat teknik steam & tepuk percussion ni. Sebab rawatan ni dapat elakkan baby dr senang terkena penyakit asma. Masa Dr ni tepuk Maira, aku dh terkejut dh, mcm kuat je dia tepuk. Tapi dia kata, ni caranya dan baby tak sakit pun. Baru lah nanti kahak tu longgar dr paru-paru and senang keluar. Lahai, aku punya tepuk kemain lemah lembut gemalai, mungkin sebab tu kahak nya keluar pun lembut2 je gamaknya. haha..

3rd Step - Sedut Kahak / Suction.
Dr Nadir masukkan tiub getah kecil dekat kerongkong dan hidung Maira. Masa ni En Suami yg pegang tgn Maira kiri kanan. Mummy nya stay away tgk dr tepi. Mak nya tak sanggup sebenarnya. Kang ada yang meleleh air mata kang. haha.
Masa tgh sedut tu, Dr rilex je buat, yelah dah berpengalaman kan. Banyakkkk & pekatnyaaa kahak yg keluar dr tiup tu. Pergh, ni ke yang di simpan Maira selama ni. Sampai berbunyi2 dada dia. Alahai sianya.

Lepas je rawatan tu, Maira terus stop menangis, nampak lah muka lega dia. Baru lah dia ada hati nak main and tersenyum. Mungkin dia rasa lega kot hidung dah tak tersumbat lagi. Mummy & Papa pun tersenyum riang je tgk anak dh boleh senyum kan. Dr still bg ubat utk galakkan batuk & cairkan kahak, If kalau seminggu still sama jgk, boleh dtg utk dapat kan rawatan lagi. InsyaAllah Maira kuat kan sayang, cepat sembuh ye.
Overall kami suami isteri puas hati dgn rawatan yang diberikan, dan klinik pun okey. So far so good. Alhamdullilah dgn izin Allah jgk, kami hanya berusaha. Semoga Maira kuat & cepat sembuh. :)

Malam tadi, Maira tido lena tanpa bangun malam nak susu. Even mak nya ni bangun tgh malam buat kan susu. Kejut kan si kecik tu, tak nak bangun. Ish ish, letih sgt kot dah berapa malam tak tido lena. Malam tadi dia buat backup kot. haha. Maira Maira.

If korang ada anak yg tak sihat and nak try rawatan ni. Ni details nya ye :

Ihsan Google je ni. Aku tak sempat pun nak snap2 picture.

Klinik Wangsa Sdn Bhd
No 46, Jalan 2A/27A, Seksyen 1, Wangsa Maju, 
53300, Kuala Lumpur. 
No Tel : +603 - 4142 1614 

Masa Operasi : 
Isnin - Jumaat : 9am - 4pm (Dr Nadir Khan) 
Ahad : 9am - 1pm (Dr Nadir Khan)


** Ni aku inform time Dr Nadir je. Selain dr waktu ni ada jgk Dr lain yg on duty. Just sebab kan Dr Nadir ni yg expert dalam rawatan ni, aku inform timing dia je lah. hehe.


Harap-harap Dzandra Humaira cepat sembuh & dijauhkan dari segala penyakit. Mummy & Papa love u so much!

P/s : Haze is getting worse. Pls stay indoor gaiss.

Terima kasih sudi bace. Have a nice day. (:

Tuesday, July 14, 2015

Our Lil Princess ~ #BabyDH

Assalammualaikum ^_^

Alhamdullilah syukur ke hadrat Ilahi, hari ini genap our lovely #BabyDH sebulan.. Happy 1st month birthday sayang.. :) tak lupa juga, selamat berpuasa uols!

Tanggal 14 Jun 2015 (Ahad) @ 4.52am lahir nya puteri sulung kami yang di beri nama Dzandra Humaira bt Muhammad Amirul Adzraf. (asal skema sgt ayat aku pun -.-) 
Apa perasaan aku dah jadi mak ni? Aku rasa bahagia, rasa sempurna disamping suami dan keluarga kecil kami. Masa awal2 dulu bercampur baur pun ye jgk..boleh ke aku ni jadi mak ni, takut, gembira semua ada. Tapi bila dah tengok anak sendiri depan mata dan dalam dakapan kita, secara automatik nya perasaan mak2 menggunung tinggi. Orang2 tua cakap, nyamuk pun xberani hinggap kat muka anak sbb mak nya 24/7 jadi jaga setia kt sebelah anak. Tau xpe, i can feel it now. Nyamuk or semut 1km jauh lg, aku dh standby nk pukul. Nampak tak kat situ..haha..

Mana yang tau kes aku ni, dari pregnant lg aku ada beberapa masalah. Sampai kan kene cuti dr kerja sebab tak nak ambil apa2 risiko. Every 2 weeks kena follow up dgn HKL. Alhamdullilah, segalanya dah selamat sekarang. Masa aku 39w 3d @ 12 Jun 2015. aku mmg ada checkup kt HKL. Masa tu dalam hati dah fikir dah awat aku ni tak bersalin lagi, sedangkan doc kata aku akan bersalin awal dr EDD sbb baby dh turun masuk ke jalan since 35w and ada chance bersalin normal since bukaan pintu rahim lembut. Doc yg kata gitu. Yang laki aku tak habis2 cakap "ntah2 hari ni aygg kena warded kot" sakit je hati aku..haha.. 
Masuk je bilik doc, mmg doc cakap hari ni kena warded and we expect you to deliver tomorrow. Mau tak terkejut katak kambing harimau aku kat situ. Eheh, EDD saya hari Selasa doc, hari ni baru Jumaat. Doc cakap since aku punya pregnancy berisiko. Diorang tak nak tggu sakit ke apa. Terus nk induce. Terus nak nangis masa tu sebab langsung tak prepare apa2 tetiba kena warded hari tu jgk. Barang pun 1 apa tak bawa. Dalam hati nak nangis pun ada, gembira pun ada sbb tak lama je lagi dapat tgk muka baby. 

Doc check jalan, baru 2cm and doc tolong buka kan bukaan yang Oiii! Sakit gilaaaa..siap aku pegang genggam lengan doc tu sbb sakit weh!!. :(  Lepas setel semua masuk wad, husband beli makanan sbb tak makan lagi dr pagi. Dah lah lapar gila..lunch time hospital plak dah terlepas. Kiteorg masuk ward pun nk dekat pukul 3ptg. Elok lepas makan, mmg dah di takdirkan kot. Tanda darah turun. Elok doc nk induce keesokkan hari nya tak jadi sebab rahim dah bagi signal natural. 

Sabtu pagi, 13 Jun 2015 doc check jalan bukaan dah 4cm. Masa tu 7pagi. Doc kata standby masuk labour room yek. Since labour mmg tgh penuh sekarang, doc suruh rehat2 dalam bilik dulu. Serius masa 4cm tu sakit tak berapa kuat. Aku leh wat elek lagi, gelak, whatsapp and mcm okey je arh. Sakit yang boleh handle lagi arh. Pukul 4.30ptg mcm tu doc check jalan lagi and masa tu still 4cm. Kecewa aku! dah lama dah, awat still 4cm lagi. Doc suruh masuk labour room sekarang juga since dr pagi sampai sekarang still 4cm. Pukul 5.15ptg, lepas salam dengan semua ahli keluarga & keluarga mertua, aku di tolak masuk ke labour room. Tepat pukul 6ptg air ketuban aku dipecahkan. Sakit dah mula terasa masa ni. Dah start tak leh duk diam badan. Pukul 8mlm, still 4cm. -.-

Nurse masukkan ubat ke dalam drip aku. Aku lupa nama ubat tu. Tapi function dia utk cepat kan bukaan rahim kata nya. Masa ni perut dah start bergelodak sakit sangat2. Bacaan graf kt CTG melambung2 constraction. Tapi setelah 2 jam yang memang sakit tu Tuhan je yang tahu, still bukaan 4cm. Masa tu dah pukul 10malam. Nurse offer ubat tahan sakit. Aku berkeras tak nak ambil kalau boleh. Nak tahan sedaya boleh arh. Tapi disebab kan condition aku yang dah lemah longlai dok dlm labour room dah lama, husband request ubat tahan sakit utk aku. Since Epidural both family kata kalau boleh elak kan, husband ambil ubat tahan sakit yang cucuk bontot tu. Memang after tu aku jadi mamai mengantuk je. Tapi sakit makin kerap. Habis genggam dah tangan husband masa tu. Segala doa, selawat, semua baca. Sampai ada yang terbalik2 aku baca dek kerana mamai tadi. Mamai mamai jgk tapi time sakit tak ada mamai dah oi! :( 

Pukul 12mlm, bukaan jalan masa tu still 4cm!!. Memang tak buka2 ke apa. Aku dah tak larat sangat masa tu. Tapi ku gagahi juga demi berjuang melahirkan anak dalam kandungan ni. Husband dah request soh czer je sebab tak sampai hati tengok aku tergolek2 tak berdaya dah. Tapi doc & nurse tak bagi sebab keadaan still tak memaksa katanya. Elok pukul 2pagi doc check lagi jalan, still 4cm weh. Bayangkan perasaan aku time tu. Sakit makin kuat dan kerap tapi jalan tak mau buka. Doc decide utk czer jgk akhirnya since poor progress and too long. Takut risiko kat aku & baby dlm perut. Tapi ada pula masalah lain, OT Room penuh!! Kena tunggu lagi at least 2 jam baru boleh sampai turn aku. Sakit pula hati aku ni. Sementara tunggu tu mmg kena layan kan sakit perut ni je lah apa lagi. Sentap aku kali ke berapa ntah :( 
Tu lah, sapa suruh beranak time weekend & tgh malam. Kan doc on duty pun xramai..tsk tsk

Pukul 4.15pagi aku ditolak masuk ke OT room and 4.52pagi BabyDH selamat dilahirkan. Syukur Syukur Ya Allah. Lain orang lain kisah nya, lain orang lain pula bahagiannya. Aku ditakdirkan dengan jalan ini. Biar pun ramai yang kata kalau boleh biar lah normal delivery, bukan aku yang tak nak. Tapi bukaan jalan yang tak mengizinkan. Ramai yang kata kalau boleh jangan ambil ubat tahan sakit, biasa arh nak beranak sakit. Tahan je arh. Cakap mmg mudah. Tapi kalau berada kat tempat aku ni mcm mana pula. Badan aku sendiri totally out habis tenaga dek kerana melayan sakit sampai aku pun tak larat and menggeletar satu badan. Mungkin bg aku dah sakit sangat2 tp mungkin bg org lain, tak sakit sangat lagi. Lain2 kan. Mana boleh nak sama.

Ini pengalaman aku bersalin kan Dzandra Humaira. Normal ke czer ke sakit tetap sama. Malahan czer ni lagi payah nk menjaganya. Tapi tak kisah, yang penting anak aku selamat dilahirkan. Alhamdullilah aku & baby sihat. Syukur dikurniakan anak yang comel, sihat dan unik bg kami suami isteri. 
Bermula episod kami suami isteri belajar jadi Papa & Mummy sekarang. Maira pun anak yang baik. Jenis tak banyak ragam setakat ni. Please maintain mcm tu yek sayang. Haha.. 
Mummy & Papa gembira & bersyukur dengan kehadiran Maira dalam hidup kami. Terima kasih Allah atas rezeki dan amanah ini. InsyaAllah nyawa yang kami pertaruhkan untuk menjaga Si kecil ini. Terima kasih pada keluarga & keluarga mertua yang banyak membantu dan bg sokongan dari awal sampai akhir. I love u all! Terima kasih juga pada kawan2 yang mendoakan kesejahteraan kami berdua dan yang datang melawat, bagi hadiah, thanks sgt2. Korang tahu sapa korang. Terima kasih jgk pada team HKL yg byk membantu dan kerja secara professional & berhemah.

Kepada Suamiku, terima kasih sayang for everything. Thanks jadi teman yang peyayang, kawan yang jujur, pencinta yang setia, sanggup bersusah payah bersama, tukang jadi pak sorak bg sokongan yang tak putus2, thanks sayang for being a good Papa for Maira. We love you! 

Kepada Dzandra Humaira, 
Jadi lah anak yang kuat, sihat tubuh badan, anak yang solehah, yang bijak, yang berguna pada kedua ibu bapa mu, keluarga mu, agama mu, dan bangsa mu. Ingat lah, kami sentiasa ada untuk kamu sayang. Happy 1st month of ur birthday my lil angel. :) 

Fuh, panjang nya. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Utk tatapan aku jgk nanti bila dah tua ke kan. Nak baca balik. Tak pun bagi anak baca. Bagi dia tahu mcm mana ssh nya nak beranak kan dia. Haha.

Thanks sudi baca! ;) 
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.

Thursday, April 16, 2015

Experience for our precious - AmissaJR #BabyDH

Assalammualaikum ^_^

Tak tahu dari mana nak mula..hehe..

Alhamdulillah, aku tengah berbadan dua dan usia kandungan sekarang nak masuk 32 minggu. Aktiviti si kecil sekarang ni aktif menendang dalam perut aku ni. Tak dapat aku gambarkan perasaan tu macam mana, rasa bahagia sangat! :) Mungkin ini yang di rasai oleh mak aku bila mengandungkan aku 25 tahun yang lalu. Thanks Ma :)

Lain orang lain pengalaman masa pregnant ni. Ada yang senang je, tetibe mengandung, senang je pula beranak, Tapi dalam kes aku ni, mungkin boleh di kategori kan dalam kes a lil bit susah sikit. Ada sedikit dugaan sepanjang tempoh pregnant ni. Alhamullilah, Allah masih sayang kan kami suami isteri kerana di berikan dugaan yang membuatkan kami lebih mendekatiNya.

Lepas lalui miscarriage masa pregnancy yang pertama dulu, jujur aku kata kan aku trauma. Ye, trauma!. Aku ni pula jenis over thinking sometimes, takut, cuak, cemas semua ada. Rezeki Allah nak bagi, tak lama kehilangan yang pertama, dalam 5 bulan kami dapat rezeki yang kedua pula.

14 Oktober 2014 - Aku ingat lagi masa ni, rasa sesuatu sangat..Haha. Period dh lewat hampir 2 minggu, masa tu wat lek wat peace lagi..sebabnya tak nak mengharap. Cuak pun ada kalau fikir mengandung lagi. Haha.. Boleh mcm tu?
Petang tu, gi farmasi & beli pregnancy test tanpa pengetahuan si suami. Orang kata kena test pepagi utk dapat result yang accurate kan. Kisah pulak aku? Sebab dalam hati bukan mengharap 100%.
Gagahkan diri pergi test time2 tu juga kat toilet office. Sambil basuh tangan, lap2 tangan, betulkan tudung, nak keluar toilet baru tengok result. Sekali hambek kau...2 line terkeluar. Nak terkeluar biji mata masa tu. Tak tahu nk jerit sebab gembira ke, nak jerit sebab takut. Haha.. terus Whatsapp Husband beritahu. Tapi kiteorang ambil langkah utk wat lek wat peace, sebab tak nak berharap. Seminggu kot lepas insiden tu, baru hegeh2 pergi klinik buat check up official. Kahkahkah..

Ku ingatkan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahari. Ecehwah sastera sangat! Masuk je 3 bulan, tetiba aku ada spotting lagi. Sama kes macam yang pertama dulu. Pertama dulu, spotting dalam beberapa hari lepas tu terus fresh blood keluar. Bila jadi jgk time yg kedua ni, dia punya cuak berganda kot. Tak nak aku lalui benda yang sama lagi sekali, fikir hati ku. Lepas buat check up dan follow up closely, Alhamdulillah, tak ada dah spotting. And dalam masa yang sama juga kami laki bini banyak pantang. Tak berjalan jauh, elakkan travel and bercuti. Segala vacation semua KIV. Semua pesan orang tua, kami ikut asalkan bayi dlm kandungan ni selamat hendaknya.

Lain orang lain caranya. Kami pula pilih utk tidak hebohkan sangat 2nd pregnancy ni. Sebab pesan orang tua, selagi tak besau perut tu, jangan hebohkan sangat. Tak elok katanya. Lagi pun, macam aku cakap awal dulu, tak nak mengharap selagi tak lepas 1st trimester dgn selamatnya. Masuk usia kandungan 23 minggu mcm tu, aku pi buat details scan and nak buat 3D 4D sekali. Kami buat kat klinik swasta. Konon2 masa nak buat tu tak nak bitau parent memasing konon nk suprise kan jantina anak arh kan sambil tunjuk gambar 4D si kecil ni nanti. Last-last aku dgn laki yg terkejut besau sebab di sahkan air ketuban kurang dari yang sepatutnya. And di sebabkan tu jgk, 3D & 4D tak boleh nak buat sebab nya kes kurang air ketuban tu. Before dari tu lagi, aku ada perasan yang macam ada leaking sikit. Tapi disebabkan kurang pengetahuan and pengalaman, aku ni wat donno je arh kan. Ada juga cerita kat laki & mak aku pasal ni, diorang pun igt perkara biasa arh kan. Mungkin aku terkencing dalam seluar ke apa. Sindrom ibu mengandung. So bila doctor dh cakap pasal air kurang ni aku cerita arh kat doctor tu. Doc kata berkemungkinan yang leaking tu air ketuban, Ha, masa tu hati aku dah cuak tahap super sayya dah. Air mata time2 ni arh suka sangat nak meleleh. Terus arh kami laki bini pergi HBKL hari tu juga.

Sampai hospital je, terus arh buat check up and masa tu tak expect langsung arh kena check bahagian bawah tu. Sakit kau!! akan ku ingat sampai bebila tahu. Huhu.. hari yang sama jugak aku kena tahan wad. Bermula lah kisah aku check in kat HBKL 3 hari 2 malam pakej makan minum & layanan mesra dari nurse2 yang cun cun. hahaha.. Selama aku di hospital aku dilayan sebagai pesakit PPROM. Maksudnya kurang dan bocor air ketuban. Masa tu hanya Allah je tahu perasaan aku. Menangis tak henti even kat hospital pun. Mana tak nya, kandungan masa tu belum matang, baru 23 minggu. Susah ada chance utk selamat kalau air ketuban makin kurang dan kita kena berdoa & berharap baby kat dalam kuat. Apa perasaan kau sebagai bakal mak bila dengan doktor cakap mcm tu kat kau? warghhh..

Sebabnya kurang air ketuban ni, doktor cakap berkemungkinan baby kurang kencing. So that why, air makin kurang sebab baby hanya telan air tu. And berkemungkinan ada masalah dengan buah pinggang sampai baby tak kencing. Tapi Alhamdulillah, lepas buat details scan dengan specialist, buah pinggang baby okey, uri pun okey, jantung and baby semua okey. Just berkemungkinan besar baby sendiri tak hasilkan air ketuban and kurang kencing. Sepanjang masa aku berdoa, harap di permudahkan segala urusan, di beri kan kesihatan yang baik untuk si kecil ku. Disebab kan ini jugak aku kena check up di HBKL every week and belum masuk lagi check up monthly kat klinik ibu & anak. Kerja aku laki bini ulang alik pergi check up je. Apa boleh buat, dah kalau ini yang terbaik utk kami bertiga. Mungkin anak aku nanti, jadi Doktor dah besar kang. Amin. Hehe..


Alhamdulillah, sepanjang tu juga sehingga usia kandungan 30 minggu, baby and air ada peningkatan. Dari AFI 6 lebih, sampai arh meningkat jadi AFI 12.7. Owh, btw AFI tu sukatan untuk air ketuban tu. Bawah dari 6, air ketuban mmg diparas bahaya. Sampai lah check up lagi sekali masa usia kandungan 31 minggu, air ketuban aku yang aku igt semakin menaik dari 12.7 tetiba doktor kata drop jadi AFI 9.
Sedih tu of cos ada. Aku sembang ngan baby suruh kuat, kencing byk sikit supaya air tu bertambah, segala petua macam minum air tembikai, minum air zam-zam, minum air kelapa, minum air masak banyak, berehat dan jgn buat kerja berat, semua dh aku ikut.

Keputusan yang agak berat & sukar telah aku ambil, iaitu cuti dari kerja sampai aku selamat deliver. Berterima kasih sebab dapat boss ngan rakan kerja yang baik hati sangat, ambil berat pasal aku dan terlalu take care and banyak tolong aku. Terima kasih Allah dipertemukan dengan diorang ni yang baik hati sangat. Even EDD aku mid June, tapi dah seminggu aku start cuti. Aku nak tumpu kan sepenuh perhatian kat kandungan aku ni. Bukan senang nak mengandung, ada anak. Dah Allah bagi rezeki pada kami, harus kami laki bini perlu berkorban sebaik mungkin utk jaga AmanahNya sebaik mungkin. Doctor nasihatkan aku jangan stress, jangan letih, jangan banyak fikir, jangan penat sangat and bermacam-macam lagi jangan. Agar baby tak terpengaruh dan kena manjakan diri utk baby rasa lebih selesa. Aku percaya even aku ambil keputusan ini, tapi aku percaya rezeki aku sekeluarga masih ada. InsyaAllah dan mudah-mudahan.

Berkenaan barang baby pula, kami laki bini dah sediakan hampir 100%, ke dh 100%?..haha.. Semuanya kami beli utk #BabyDH. Tunggu masa nak keluar je ni. Mummy harap sangat awak sihat sempurna dan dijauhkan dari segala penyakit. Mummy sanggup buat apa sahaja untuk awak. Sebab both of us, love u sooo much dear!

Sekarang ni masuk minggu ke 32 dah. Tak lama je lagi. Mummy harap awak pun cepat keluar dengan sihat sempurna. Sebab aku pun takut sekarang ni, doctor dah bagi warning kalau baby kurang or tak gerak je serta merta kena pergi hospital. Takut apa-apa jadi. Kau bayang kan perasaan aku setiap hari kena monitor pergerakan si kecil ni, tak dapat aku nak describe risau dia macam mana. Risau yang teramat sangat. Sampai sometime terfikir je, meyebabkan aku sendiri yang tak tentu arah even dia gerak lambat sikit. So aku rasa keputusan aku berehat sementara dari kerja office, mungkin adalah yang terbaik.

Entry yang terpanjang agaknya. Reason up entry ni pun sebab nak jadikan diary utk diri sendiri pada masa akan datang. Semoga urusan mengandung dan bersalin aku di permudahkan. Tak lama je lagi. Harap korang boleh tolong doakan kesejahteraan kami anak beranak semoga di permudahkan hendakNya. Semoga Anak Dari Syurga ini dapat kami jaga sebaik mungkin. InsyaAllah mudah mudahan. Amin...

Tiada apa yang aku harapkan semoga si kecil ini sempurna dan dapat dilahirkan dengan selamat. Mummy & Papa tak sabar nak jumpa awak sayang. :)

Semoga kita semua di bawah lindungan-Nya.

Terima kasih sudi baca sampai habis. Tahniah. Hahaha!

Love,
Mummy #BabyDH :)







Saturday, June 14, 2014

Officially,I'm married! :)

Assalammualaikum ^_^

Dear diaries,

#Entry ni dh terpendam dlm list dari Mac 2014. Hari ini baru perasan. Bapak arh lama wei!

Ya Allah, lama sgt blog ni terbiar. Last update pun tahun lepas. Kesian kau blog, sejak aku berlaki ni kau lagi lagi arh di anak tirikan.. kahkah :p

Alhamdullilah, dh berkahwin dh pun.. Hampir setengah tahun jgk arh weh! Weee.. :)

24 Januari 2014 - Alhamdullilah dengan sekali lafaz aku selamat bergelar isteri kepada Muhammad Amriul Adzraf,syukur Alhamdullilah ku panjatkan kepada-Nya. :)

Perasaan teruja, bahagia, gembira segala macam ada. Sejak bertukar status ni, masa aku byk dihabiskan dengan bekerja dan dirumah. Dan hobi baru sekarang ialah, memasak utk suami iols ler. Nasib ler aku bukan noob gile bab dapur ni, so alhamdullilah leh arh masak sikit-sikit. Thanks to my mom sebab ajar aku masak sejak kecil lagi, so segala ilmu yg di turun kan tu boleh di guna pakai saat-saat ni. Suami aku pun cakap aku masak sedap kan.. hehe..lagi berbunga arh hati aku nak masak hari-hari. Nasib suami aku ni tak arh cerewat sangat bab makan ni. Boleh consider arh kan. Bagus-bagus. Ni yang sayang lebih ni kan.. :)
So habis bab rumah tangga iols Now nak cerita pasal masa penikahan.

Btw, aku mengunakan khidmat pelamin, deco dan MUA dari D'Ratu Bridal. Dari A smpi Z, aku dan husband mmg 100% puas hati dengan service yang di berikan. Aku rasa dh mcm princess dah malam tu..Over! hehe. In case korang tgh mencari bridal, aku suggest kan korang boleh gunakan perkhidmatan D'ratu Bridal ni. Nah, link Facebook butik ni. D'Ratu Bridal untuk info lanjut. Service diorang memang tiptop! :)

Batal Sembahyang
Geng SKS (2)
Rasa nak loncat-loncat time ni!
With ma sista! Thanks long byk tolong.
Hensem nya Awak :*
Keluarga baru ku :)
Mother and Father In Law 
Good luck bro! 
Amissa 01
My Convent Girls
Amissa 02
Suka gile design inai ni :)
Alhamdullilah, bersatu jua :)
Cheese! :D
I'm someone wifey 
Amissa 03
Geng SMK Seri Tasik
Lastly, with my lovely parent. Thanks mama, abah! Love u mucho :)

Layan kan je lah gambar yang tunggang langgang ni. Tak rajin den nk susun ikut turutan. haha..
Gambar aku yang ohsem ni, di ambil oleh OP yg sangat ohsem. Diorang sangat cheerful and mmg sangat profesional i tell you. Nah, link diorg, mana tau korang boleh survey-survey or tengah mencari OP untuk majlis korang kan. Ohhoo Studio Team diorang mmg sangat ohsem! :)

Aku rasa ni je kot dulu yang aku leh updates setakat ni, tunggu arh bebila nanti kalau aku rajin buat review ke, letak gambar sanding ke, or updates pasal kteorang honeymoon kt Sabah tempoh hari ke. Bile? mmg aku xdapat pastikan bile. Bila aku rasa tergerak hati nak updates. hehe.. Chow!

Terima kasih sudi bace. have a nice day. (: